2015-05 1. jarní olympiáda Plasy (Robinzonáda 2015)

Název

2015-05 1. jarní olympiáda Plasy (Robinzonáda 2015)

Popis

Hned na začátku května jsme se vydali na jedinečnou akci - 1. jarní olympijské hry (letní i zimní pořádá už kdekdo, ale první jarní olympiádu se rozhodla uspořádat oblast Divoký západ právě letos pro nás. Do olympijské vesnice nedaleko městečka Plasy u Plzně se sjely reprezentace celkem 15 států. Naše devítičlenná výprava z Ugandy měla hned ze začátku první nej - dorazili jsme z největší vzdálenosti. Vždyť Kampala je od Plas dál než 10 000 km.

Už cestou vlakem jsme trénovali náš týmový pokřik v rodném jazyce - gisu. Krom toho jsme hráli různé hry a ani čekání na nádraží nás nijak z dobré nálady nevyvedlo. Ba naopak!

Při pátečním slavnostním zahajovacím ceremoniálu byl zapálen olympijský oheň a nad celými hrami dohlížel olympijský výbor. Nechyběl ani maskot her - Bílý tygr.

Na začátku, před samotným patnáctibojem, se všichni seznámili s českými olympioniky formou hry, kdy sbírali od sportovců podpisy. Mladí sportovci se během víkendu také seznámili s Josefem Kverkem - bývalým československým olympionikem - vzpěračem, který za nimi přijel v pátek večer a vyprávěl jim o nebezpečí podvádění ve sportu - dopingu.

Další den následoval patnáctiboj. Patnáct různých disciplín na stanovištích rozesetých kolem areálu olympijské vesnice. Na některém stanovišti bylo potřeba koordinovat pohyb na lyžích s celou skupinkou, na jiném zase potrápit mozkové závity a přijít na příběh z Bible, kde se vyskytovala myšlenka "fair play". Tato myšlenka a verše 2. Tim 4,7-8 provázely malé sportovce celým víkendem. Bylo sice důležité bojovat a snažit se dosáhnout co nejlepších výsledků, stejně tak ale bylo důležité doběhnout až do konce a nevzdávat se.

Sobotní večer patřil zamyšlení v nedalekém klášteře, odkud všichni po setmění putovali zpátky do olympijské vesničky s loučemi jako dlouhý průvod světel.

Před závěrečným ceremoniálem a předáváním cen stihly všechny týmy společně zaběhnout maraton - trasu dlouhou 42 kilometrů a 195 metrů uběhli všichni olympionici dohromady a vysloužili se uznání olympijského výboru i ovace diváků. Myšlenka fair play se projevila i v tomto závěrečném zápolení, kdy naší zraněné člence Mercy ochotně pomohli k doběhnutí jejího úseku dva kamarádi z ostatních států (oddílů). Ukázalo se, že jsme na prvním místě kamarádi a až potom soupeři. Díky i Mercy za její odhodlání to nevzdat a "boj dokončit".

Na závěr slavnostního ukončení her bylo vypuštěno 20 bílých holubic jako symbol míru, kdy na olympiádě soutěží sportovci bez ohledu na rasu, vyznání a státní příslušnost, ale také jako znak čistoty, víry a hodnot, které za které jsme celý víkend bojovali a které chceme i v životě zachovávat.

První jarní olympiáda sice skončila, ale věřím, že její myšlenka s námi jistě bude o mnoho déle, než olympijský oheň a sladké závěrečné odměny.

Další fotky (a brzy i video) si můžete prohlédnout na stránkách Pathfinderu http://www.pathfinder.cz/foto/2015/akce-cs-kp/robinzonada/692/.

Období

Statistiky

  • 63 fotek
  • 0 se líbí

Fototechnika

Panasonic DMC-LS85

Nastavení

Nahlásit album
Reklama

Pokračujte v prohlížení

Jestli se vám album líbí…

Přihlásit se na Rajče Prohlédnout znovu
Spustit prezentaci Zastavit
TIPZměny uložíte také pokračováním na další fotku či video a zrušíte je klávesou ESC.
Přidejte do popisu štítky (např. #svatba #cestování) a fotku či video tak objeví více lidí.
2015-05 1. jarní olympiáda Plasy (Robinzonáda 2015)
Komentáře Přidat